Annons

Hemma hos Hertha

Skärmavbild 2014-09-08 kl. 11.23.25

Auktionsverket, nummer 14.
Stengods, ljus glasyr, målat med guld

En kavlad knäckemacka. En röd mun. En svartglänsade gravid kvinnotorso, ett mentekel som ska påminna om Tjernobyls radioaktiva regn 1986. Eller en två meter hög Astrid Lindgren? Det är väldigt mycket kvinnoliv i Herthas konst. Barnhuvuden, vetelängder, tygstycken, allt i lera.  I morgon är det dags. Då går stora delar av keramikern Hertha Hillfons konst under klubban hos Auktionsverket. Utropspriserna är låga. Vem vill inte ha en äkta Hertha i bokhyllan? Hillfon dog i oktober i fjol, och under hela våren har konstintresserade vallfärdat till hennes unika hem i Mälarhöjden i Stockholm. Vi har ett i vårt tycke helt fantastiskt reportage i vårt nummer som ligger ute i kiosken nu, där fotografen Karin Björkquist och konstnären Jacob Solgren har plåtat det Hillfonska hemmet med ett speciellt öga för inredningen och arkitekturen. Ateljén ritade maken Gösta till sin Hertha när hon behövde mer utrymme för sina skulpturer. Under sin mest verksamma tid förbrukade hon ofattbara två ton lera per år!

Vår ständige skribent Petter Eklund som är en av landets mest kunniga just inom keramik, har hållit i pennan och skrivit ett makalöst porträtt av Hertha och hennes Gösta, och deras symbios som lett fram till ett hem och en plats som får de flesta att dra efter andan. Ännu är det oklart hur det ska bli på Mälarhöjden. Ska allt skingras för vinden – huset och ateljén ligger också ute till försäljning, eller sker någon form av under och så blir det museum? Ska man buda på en kavlad knäckemacka eller är det omoraliskt, för att man då bidrar till att splittra hemmet?

Jag är i alla fall evigt tacksam att jag hann dit en ljummen vårdag och fick går omkring i ett laddad dödsbo, där Hertha  kändes ständigt närvarande. I det lilla köket låg en vältummad 70-tals kokbok om väldigt helylle foträt kost …  Vissa hem glömmer man aldrig, det här är ett sådant.  Nedan en liten smygtitt från vårt härliga reportage, resten finns bara i papperstidningen.

Enkelhetens lyx. Gösta Hillfon ritade ateljén till Hertha med arbetsytor och bostadsdel.

Enkelhetens lyx. Gösta Hillfon ritade ateljén till Hertha med arbetsytor och bostadsdel. Foto Karin Björkquist, styling Jacob Solgren. Ur Residence nummer 9/2014.

Skärmavbild 2014-09-08 kl. 13.20.41 1

Auktionsverket, nummer 50.
Brödkaka, lergods, gjuten
Diameter 27 cm. Utrop 3-4000.

LÄS OCKSÅAnnons


Annons


SENASTE FRÅN RESIDENCE