Annons

Underbara amatörer på Fotografiska

Amelie-Herbertsson

Höstsalongen på Fotografiska pågår till den 7 december. Bilden tagen av Amelie Herbertsson, en del av hennes serie ”Flyttfåglar”.

Ryggar ryggar ryggar. På Fotografiskas Höstsalong konfronteras besökaren med en myckenhet av bakom-perspektiv, vi smyger runt bakom solbadare, titta på ihopkrupna nakna män vars torso ser ut som en hjälplös kantig rektangel på naket badrumsgolv, vi tittar på gömda flyktingar i sina hemliga hem,  allihopa fotade bakifrån. Är vi trötta på ansikten, på Instagrams eviga selfie-flödet? När någon väl vänder framsidan till kameran, bland dessa 232 utställda bilder, är det ofta bakom en mask.

”Numera har ju alla en fotoutbildning i fickan”, sa Magnus Bergström, Filters bildredaktör och tillika en av  jurymedlemmarna på pressvisningen. Fotografiska testar helt enkelt en liten rip off på Liljevalchs traditionstyngda Vårsalong, bjuder in allmänhet,  oprövade kort och mer etablerade att ställa ut sina alster med en proffsig inramning. 40 000 bilder fick de sålla ibland, ja, så är det, alla är vi fotografer nu förr tiden. Lite rätt  åt dem att de verkligen fick vada i bilder, förhålla sig till samma helvete som vi alla har på  våra hårddiskar. (Jo, det tar lite tid att föra över bilder till den här bloggen också, för att det ligger 3000 bilder i telefonen, det gör saker och ting lite segt… ). Fotoutbildningen vi har i fickan är naturligtvis just telefonen, alla tar vi oavbrutet bilder, och trägen  övning ger så småningom vissa färdigheter. ”Skillnaderna mellan proffs och amatörer börjar suddas ut, och proffsen tar ju in alltfler element just från amatörfotografiets värld”, tyckte  juryn. Urvalet gjordes ur helt anonymiserade bidrag, och nu ställer 21 kvinnor och 31 män ut.  På pressvisningen presenterades verk av tre kvinnor: modefotografen Benedikte Ugland från Norge, som tröttnade på modevärlden och började plåta sina grannar i sina befriande hemtrevliga hem i stället, Amelie Herbertsson, som fotat gömda flyktingar i sina temporära hem, alla bakifrån och i motljus som symboliserar ett hägrande gäckande besked om uppehållstillstånd. Amelies bilderna är gripande, de anonyma ryggarna, hemtrevnaden runtomkring, ovissheten. Ett tungt projekt.  Galleristen Eva Livijn-Olin ofrivilliga selfie-svit är precis tvärtom, lättsamt och ett litet finger i samtidens självupptagenhet, och fyller en hel vägg i Salongen.

Eva berättade om sin underbara vandring i pyrenéerna, där hon under en fantastisk etapp skulle testa sin nya i-phone. ”Den gamla hade hamnat i toaletten, en dag innan avfärd, så jag fick en helt ny, med konstig plast på skärmen, och tyckte att jag hela tiden såg mig själv i telefonen när jag skulle plåta nåt. Men jag antog att det var reflektionen, det var väldigt varmt, vi var högt upp, det var väldigt skarpt solljus. Och det var 2011, innan selfie blev ett begrepp. Inte kunde jag tro att Apple hade hittat på  något så idiotiskt som en selfie-knapp!” Underbara Eva, som man definitivt blev sugen  på att resa med, knäppte bilder för brinnande livet, på edelweiss och ängar med irisar, en vacker paradisvärld, som man kanske bara ser en gång i livet. På tillbakavägen i bussen upptäckte hon att hon hade tagit 50 dråpliga selfie-bilder, och inga edelweiss alls.

Att dessa hamnade på väggen i Salongen och inte i datorns papperskorg, tackar vi Evas konstskolade öga för.  ”Bilderna bjuder ju på en väldig nakenhet, här finns ju vare sig make up eller tillrättalagda ansiktsdrag, det måste nog vara rätt unikt idag.”  Precis så är det. Dock har vi alla sett det där förvirrade ansiktet i våra egna telefoner, när vi böjer oss fram över skärmen med hängande kinder och ihopsnörpt mun, kanske lite med tungan i mungipan, för att vi koncentrerar oss. Det är något annat en insugna selfiekinder. TACK EVA! TACK!

bild 2

Den nya nakenheten. Evas resa till pyrenéerna resulterade i 50 ofrivilliga selfies, i stället för en mängd härliga naturbilder.

Julian Birbrajer

Julian Birbrajers serie av ryggar.

Skärmavbild-2014-09-19-kl.-14.31.25

Peter Eriksson satsar på djurmasker.

LÄS OCKSÅAnnons


Annons


SENASTE FRÅN RESIDENCE