Annons
Annons


Dags att vårstäda!


Det visar sig att man under en säsong kan förbruka sex par fotbollsskor och i all fall får håna sin mamma att hon har för många skor på sin egen hylla.

April! Dags att rensa i skoskåpet där allting ligger travat och huller om buller. Nästan som en fest för att fira att våren gör sitt intåg. Ett överskådligt rensningsuppdrag dessutom i dessa maniska cleanse- och rens-tider. Där varenda ting man äger bör granskas efter devisen »Är du verkligen en ägodel jag har valt till fullo av egen vilja, representerar du mig och allt jag står för på mitt Instagramkonto, hela mig ända in i min raw food-kärna och endast mig i evighet amen?«

Annons

Nej, skoskåpet får räcka en vårlördag som denna. Ett uppdrag lätt som en plätt för barnen, där man kan lära ut grundregler i konsumtionssamhället till nästa generation. Nämligen till exempel att dålig kvalitet ger hål i sulorna.
Barnskor faller numera regelbundet samman som blöta korthus, senast efter två månaders användning. Det är kapitalismens fel. Billig produktion, höga marginaler. Hål överallt. Vi gör tre skohögar. 1) Kasta, 2) ge bort till folk med mindre fötter och 3) en sista hög som familjemännen kallar för »coola Nikeskor som kanske går att använda vid torrt väder trots hål«.
Jag räknar till sex par fotbollsskor som ska rensas ut och påpekar det lite syrligt. Det baktänder såklart omgående.
»Vems hylla är det här egentligen?«, klagar far och son mycket eniga och pekar på min hylla där 20 par skor trängs. »Ska vi räkna vem som har mest skor, kanske?«


Jag blir mycket sur. Jag är kvinna och därav tvungen av könsmaktsordningen att hålla mig med ex antal obekväma klackskor för att inte räknas som tant. För att inte tala om att detta har ruinerat mina fötter och gjort att jag behöver ännu fler skor. »Och den som aldrig bryr sig om vettiga förvaringslösningar här i huset ska över huvud taget inte komma och klaga det minsta lilla på en enda grej här«, slår jag fast.
»Vad är könsmarks … ?« börjar sonen, och när jag pustande förklarar att könsmaktsordningen till exempel gör att jag har färre pensions-
poäng än hans far trots att vi har EXAKT samma utbildning, vinkar han glatt ajö och säger »jaja, det där vet jag redan« och lommar iväg 
till hörlurarna.

Mannen går i alla fall och letar upp vinden för att visa på nya förvaringsutrymmen för till exempel skor som måste skaffas på grund av könsmaktsordningen.
Man får glädjas åt annat i och med att skostädningen gick åt helvete. Vi har numera ett proffsigt installerat brandlarm till exempel. Det är så proffsigt att det knappt går att laga mat längre.

Häromkvällen ägnade jag mig åt att rengöra ljusstakar från stearin (100 procent stearin såklart, jag är ju inget miljösvin), och i och med att jag har förstått att det är mycket vanskligt att göra det i vasken på grund av proppbildning i rören, (tänk Londons fettklump) så tänkte jag att tricket med ugnen och ett bakplåtspapper är en utmärkt idé.

In med ljusstakarna vid 100 grader, dripp dropp, stearinet smälter, men sedan när jag lyfter ut plåten ur ugnen med den där gungande rykande stearinsjön på, börjar brandlarmet, det nya superproffsigt installerade, tjuta som en tok.

I köket och på ovanvåningen och i larmdosan vid dörren, och när jag springer som en skållad råtta efter både kvasten för att trycka bort det outhärdliga larmljudet, till dosan för att trycka in koden och sedan till telefonen som också ringer, och där en sträng kvinna frågar vad jag håller på med, och sedan ska jag säga olika kodord till henne för att bevisa att jag är jag och samtidigt tjuter och tjuter 
det för jag hinner liksom inte stävja själva orsaken 
till rökutvecklingen.
När jag väl har vädrat, sagt alla kodord till människan i telefonen och tryckt in knappar i dosan i taket, kommer jag på att barnen nu antagligen ligger döva i ett hörn. Med rökförgiftning on top. Men se det har de inte, utan sitter helt ovetande och frågar hövligt varför jag ser så svettig ut. »NI HÖR JU INGET«, skriker jag. »Vid det här läget har ni brunnit inne på grund av de här sabla hörlurarna!«

 


Kommentera | Translate

 


Annons


Laddar