Annons
Annons


Fem trender att prata om under hösten


I söndags var jag i Linköping på bomässan i Vallastadens sista dag och höll en föreläsning om fem trender inom inredning just nu. Det var jättekul och helt fullsatt, vilket ju är en trend i sig. Folket är fortsatt väldigt intresserad av inredning.  Här kommer en liten sammanfattning på vilka trender jag pratade om.

1. Miljöansvar

Annons

Maja Lindahl och Emma Olbers i utställningen i Vallastaden i början av september 2017. Foto Andy Liffner.Såklart, att ta miljöansvar bör inte vara en trend utan en självklarhet för alla. Med tanke på att vi gör av med vår årsbudget av råvaror redan den 1 augusti i år, till exempel. Vi pratade om denna allt tidigare overshoot day, som varje sedan 1986 har flyttats fram med någar dagar. Själva begreppet var förvånansvärt få om kände till. Vår utställning på mässan som vi gjorde i samarbete med designern Emma Olbers, fokuserade på inredning som släpper ut så lite CO 2 som möjligt. Emma jobbar alltid”bakifrån” i sin formgivning, d v s funderar på vad som händer när en möbel ska kasseras och hur man då lättast kan återbruka materialen till nya produkter.

2. Professionalisering

Annaleena Leino Karlsson är stylist och inredare och poserar här i sin nyinredda studio på Ekerö. Foto Kristofer Johnsson.

Inredarna är de nya kockarna. Nja, kanske inte än. Men inredare och stylister profilerar sig på ett helt annat sätt i dag, inte minst via sociala medier. När det förut var jobb som utfördes  behind the scenes  får denna yrkesgrupp nu en framskjuten position, med stora bloggar, instagramkonton, och med kontor på bra adresser i stan, samt egna möbelkollektioner. Att anlita en inredare blir också en alltmer vanlig företeelse, både för det privata boendet och mer självklart när man ska sälja.  Professionella namnkunniga stylister anlitas av toppmäklare för att styla/ inreda inför visningar, bilderna får stor spridning och kan dra igång egna trender. Vissa inredningstrender (den svartspröjsade glasväggen ger till exempel en stark skjuts framåt i budgivningarna) påverkar priserna.

3. Det stora allvaret

BTH Bostads projekt Lyngsasa på Dalarö omfattar tidningskungen Erik Åkerlunds gamla praktvilla. Här inredd av Lotta Agaton. Foto Pia Uhlin.

När vardagsrummet har tömts på populärkultur, måste vi hitta andra sätt att profilera oss. Vi behöver ingen tv, ingen bokhylla, inga cd-skivor, möjligtvis kan vi ha lite vinyl i något hörn, för att visa mancaviga- framfötter. Att lägga en iphone på bordet som ju numera bär på allt vårt kulturella kapital är knappast en conversation starter och skapar inte heller så mycket atmosfär. Så vad händer i vardagsrummet? Hur ska vi visa vilka vi är? Jo, vardagsrummet går med stora steg tillbaka till den borgerliga salongen, med svängda sammetssoffor, mjuka lyxiga mattor under fötterna, stora konstverk på väggarna och  gärna en hel del  skulpturer mitt i rummet. Eleganta, vuxna inredningar som går i muntra färger som beige, grått mullvad, sand och en del svart.

4. 70-tal

Hemma hos chefredaktören Hanna Nova Beatrice råder glammigt 70-tal med Dux-klassiker, Fogias Tiki-soffa och fluffig Layered-matta. Foto Andy Liffner.

Inte en plåtning utan Layereds fluffiga rya-matta. Inte ett vardagsrum utan ett glasbord. Gärna rökigt. Rökiga glas  överhuvudtaget. Låga skinnsoffor. Krom. Och nu svart glas, något som Carina Seth Anderson har tagit fasta på med två av sina största framgångar i svart opaque-glas, både Pallo och Dagg. Det lite glammigare 70-talet kommer hänga kvar ett bra tag till.

5. Munktrenden

Klosterväggar med kalkkänsla. Till höger hemma hos Framas grundare Nils Stroyer Kristofferson, foto Magnus Mårding.

Min älskade munktrend, med kalkväggar, lyxig rökelse i dyra mässingshållare, skrovlig keramik, kall gröt, (och nu det nyhipstriga med att köpa kallt gammalt kaffe, s k cold brew, känns också munkigt), trärena bänkar och en lite gråfuktig färgskala var jag ju också tvungen att nämna. Kommer kanske inte blir megastor i Linköping. Men vem vet.


Kommentera | Translate

 


Annons


Laddar