Annons
Annons


I Victorias växthus


När jag fick komma till trädgårdsidolens växthus.

Inifrån huset ser man ut över sjön. Foto: Karin Björkquist

Jag har en viss hang up kring växthus. När jag hade ett eget lantställe så skaffade jag ett, på ett för mig typiskt krångligt vis, köpte ett växthus på  sju kvadratmeter i samband med en mässa, var höggravid, försäkrade att min man skulle ta ner detta växthus i en hotell-lobby inför publik (»inga problem!« hörde jag mig säga) och transportera det, inklusive astunga glasskivor, tvärs igenom Sörmland på vintervägar,  allt detta för att få lite rabatt. Växthuset låg sedan i en hög under presenningar i tre år, tills vi satte upp det en sommar. Det var grönt och hade äkta glas och var mycket fint, men lite litet och det blev 40 grader inomhus så fort solen tittade fram …

Annons

När nu trädgårdsidolen och profilen Victoria Skoglund som driver Zetas, började bygga växthus på sin tomt, slängde jag mig direkt på telefonen och paxade att vi från Residence skulle få komma dit. Och det fick vi, fotografen Karin Björkquist och jag. En lite mulen sensommarkväll, perfekt för att få fram höststämning i bilderna.

Vi hade gjort reportage i hennes trädgård tidigare, även detta en härlig dag på Victorias och sambon Johans underbara tomt vid sjön strax söder om Stockholm. Victoria är ett avslappnat fullblodsproffs som ger fria händer och ändå får fram hur hon vill ha det. Växthuset är magiskt, en rumslighet som låter en vara ute fast man sitter skyddat inomhus. Det doftade av tomater och citronverbena och timjan därinne. När man satt i det, glittrade sjön nedanför. »Det är viktigt att man ha något vackert att titta på när man sitter i växthuset«, tipsade Victoria.

Vi väntade i flera timmar på rätt skymningsögonblick för att ta denna bild. (Jobbade ju under tiden men i alla fall.) Tio minuter efteråt var det för mörkt. Foto: Karin Björkquist

Läs mer om hennes bästa växthustips här.


Kommentera | Translate

 


Annons


Laddar