Annons
Annons


Stressfritt lagom till jul


För den som fasar lite för årets nära förestående eldprov 
för kristna, nämligen julen, kommer här en guide.

Nu nalkas årets mest härliga fas där vi lugna och i bjällerklangharmoni ska segla fram mot kärlekens högtid, julen. Stilla som snöflingor kommer dessa underbara dagar, där vi pyntar huset, slår in de nogsamt utvalda klapparna och krydda snapsen i god tid. Vi hinner lyssna på ett knippe luciakonserter, och torkar enbären till surkålen som vi ska servera på nyår. Vi älskar traditioner med en modern uppgraderad touch. Vi beställer en superekologisk gris hos en bonde som har intyg från tre av varandra oberoende källor att han är snäll mot grisarna. En själfull fika med en kompis, där vi i harmonisk balans långsamt tuggar nåt extrarogivande (nej inte betablocker utan någon kornig gröt så klart), går säkert att klämma in under den lugna månaden december.

Ja vi vet alla, att detta inte är hela sanningen. Grisen kommer att dö, harmoniskt eller ej, och vi är många som kommer att tugga sönder en och annan bettskena innan julefriden sänker sig efter den 24 december.

Foto via Moodfeather.

Jag fick följande fråga häromdagen: »Mamma, vad är din favoritårstid«, undrade sonen. »Vår kanske«, sa jag. »Maj. Inte så originellt, men i alla fall. Vintern gillar jag minst.«
»På grund av julen!« Sa sonen triumferande. »Vuxna hatar ju jul, det är asmycket jobb för dem.«
»Nä jag haaaatar ju inte julen«, sa jag lamt. Kunde dock inte påstå att jag var extremt sugen precis då, i början av oktober. Tänk om man i år kunde vara extrasmart och på något vis får till det utan bettskena.
På jobbet staplas hösten och vinterns bokutgivning på ett bord. Titlarna låter en aningen hånfulla.
Bli vän med din stress, så funkar det!; Clean Reset – tre effektiva steg till din läkande kost; Unplug, den enkla vägen till meditation och inre lugn (för moderna sökare), Viloläge – meditation i vardagen och så vidare. Jag slår upp Clean Reset på måfå och hamna i ett långt frågebatteri angående vad jag äter. »Äter du 8-10 enheter frukt eller grönsaker om dagen«, lyder första påståendet.
Om jag svarar ja, är det numera bra eller superdåligt, undrade jag högt.
»Man ska inte alls äta så mycket frukt«, börjades det genast i andra hörnan av rummet. Jag har ju förmånen att sitta på en avdelning på Aller där all samlad livsstilskunskap finns att tillgå, i form av redaktörer för samtliga Elle-titlar och Café. Det finns inget som dessa människor inte kan svara på. Från den senaste skäggvården över huruvida det går att mixa pyjamaslook med dubbelknäppt kostymtweed till huruvida snigelslem är det bästa medlet mot glåmig vinterhy. Du hittar de mest insatta experterna tre meter från mitt skrivbord.

Annons

»Kokt äpple ska man äta mycket av! Det minskar ångesten tack vare någon tarmbakterie som bryter ner …«
Det plingade i min mobil. Jag smusslade lite. Ingen behöver se att min meditationsapp skickar en ledsen gubbe för att jag inte tagit mina värdefulla fem minuter egentid för att låta »tankarna rullar förbi som en lätt trögflytande trafikstockning vid tullarna«.

På andra sidan skrivbordet diskuterades ett piller som tar bort Acne, Pms, livsångest och några till grejor. Priset man betalar är att man blir illröd som en brandbil under en halvtimme och genomlider någon form av konstgjord klimakteriechock som, när den klingat av, ger plats för eufori och klarare hy. Kollegan provade så klart, blev genast alarmerande röd som en tomte i arbetsuniform, frustade och stönade och fick AD:n att vilja ringa 112.

Vi kan inte belasta sjukvården med självförvållade hot flushes, bestämde jag. Kollegan antog ny färg efter en jobbig halvtimme. Såg nu glad och salig ut. »Älskar detta! Måste göra igen!«
Precis som med julen. När den väl är klar var den ju i alla fall underbar.

»Tankarna rullar förbi som en lätt trögflytande trafikstockning vid tullarna  …«

Nu kommer 
julen med 
full fart.

Nu nalkas årets mest härliga fas, där vi lugna och i bjällerklangharmoni ska segla fram mot kärlekens högtid, julen. Stilla som snöflingor kommer dessa underbara dagar, där vi pyntar huset, slår in de nogsamt utvalda klapparna och kryddar snapsen i god tid. Vi hinner lyssna på ett knippe luciakonserter och torkar enbären till surkålen som vi ska servera på nyår. Vi älskar traditioner med en modern uppgraderad touch.

Vi beställer en superekologisk gris hos en bonde som har intyg från tre av varandra oberoende källor på att han är snäll mot grisarna. En själfull fika med en kompis, där vi i harmonisk balans långsamt tuggar något
extra rogivande (nej, inte betablockerare, utan någon kornig gröt såklart), går säkert att klämma in under den lugna månaden december.

Ja, vi vet alla att detta inte är hela sanningen. Grisen kommer att dö, harmoniskt eller ej, och vi är många som kommer att tugga sönder en och annan bettskena innan julefriden sänker sig efter den 24 december.
Jag fick följande fråga från sonen häromdagen: »Mamma, vilken är
din favorit årstid?« »Vår kanske«, sa jag. »Maj. Inte så originellt, men
i alla fall. Vintern gillar jag minst.«
»På grund av julen!« sa sonen triumferande. »Vuxna hatar ju jul, det är asmycket jobb för dem.«
»Nä, jag haaaatar ju inte julen«, sa jag lamt. Kunde dock inte påstå att jag var extremt sugen precis då, i början av oktober. Tänk, om man i år kunde vara extra smart och på något vis få till det utan bettskena.

Foto via Lapinblu.

På jobbet staplas höstens och vinterns bokutgivning på ett bord. Titlarna låter en aningen hånfulla.

Bli vän med din stress, så funkar det!; Clean Reset – 3 effektiva steg till din läkande kost; Unplug, den enkla vägen till meditation och inre lugn (för moderna sökare); Viloläge – meditation i vardagen och så vidare. Jag slår upp Clean Reset på måfå och hamnar i ett långt frågebatteri angående
vad jag äter. »Äter du 8–10 enheter frukt eller grönsaker om dagen?« lyder första frågan.
»Om jag svarar ja, är det numera bra eller superdåligt?« undrade jag högt.

»Man ska inte alls äta så mycket frukt«, börjar det genast i andra hörnan av rummet. Jag har ju förmånen att sitta på en avdelning på Aller där all samlad livsstilskunskap finns att tillgå, i form av redaktörer för samtliga ELLE-titlar och Café. Det finns inget som dessa människor inte kan svara på, allt från den senaste skäggvården eller huruvida det går att mixa pyjamaslook med,, dubbelknäppt kostymtweed till huruvida snigel slem är det bästa medlet mot glåmig vinterhy. Du hittar de mest insatta experterna tre meter från mitt skrivbord. »Kokt äpple ska man äta mycket av! Det minskar ångesten tack vare någon tarmbakterie som bryter ner …«

Det plingar i min mobil. Jag smusslar lite. Ingen behöver se att min meditationsapp skickar en ledsen gubbe för att jag inte har tagit mina värdefulla fem minuter av egentid för att låta »tankarna rulla förbi som en lätt trögflytande trafikstockning vid tullarna«.

På andra sidan skrivbordet diskuteras ett tillskotts-piller som tar bort akne, PMS, livsångest och några grejer till. Priset man betalar är att man blir illröd som en brandbil under en halvtimme och genomlider någon form av konstgjord klimakteriechock som, när den klingat av, ger plats för eufori och klarare hy. Kollegan provar såklart, blir genast alarmerande röd som en tomte i arbetsuniform, frustar och stönar och får AD:n att vilja ringa 112.

Vi kan inte belasta sjukvården med självförvållade hot flushes, bestämmer jag. Kollegan antar ny färg efter en jobbig halvtimme. Ser nu glad och salig ut. »Älskar detta! Måste göra igen!«
Precis som med julen. När den väl är klar var den
ju i alla fall underbar.


Kommentera | Translate

 


Annons


Laddar