Annons
Annons


Sju designprylar du får plocka undan när du får barn


Är du med barn? Toppen. Grattis! Älskar du inredning? Härligt. Tror du att allt kommer att förbli som det är? Glöm det. Här är designgrejorna som du måste göra dig av med innan barnet har börjat resa sig från lekfilten. Du har sex månader på dig.

Glasbord

William Platners glasbord är stylish, men kommer att missbrukas som percussion av din unge.

Nejnejnej. Om du nu har haft den sjuka idén att skaffa ett matbord med glasskiva (som undertecknad gjorde inför barn nummer ett) måste du tänka om. Det är framförallt ljudnivån som blir helt outhärdlig när knodden 8 månader gammal börjar banka på allt i sin närhet. Din avkomma kommer att drämma skeden i glasbordet för att höra på det fina oljudet inte en utan en miljard gånger, bara för att se på mor och fars plågade grimaser. Ser ju för roligt ut när det sitter där med smakportioner av ekologisk morotspuré i håret och fingrarna i öronen.

Annons

 

Det fina soffbordet med skarpa kanter

Soffbordet Panache av Fogia.

Alla ytor som är i en halvmeters höjd (soffbord) kommer ditt barn att rensa rent med en suverän armsvepning, när det är ett år gammalt. INGET kommer att stå säkert. Det pågår redan från att barnet kan krypa, alltså vid sex/sju månaders ålder om du har otur. Sedan när hen har dragit sig upp till sin fulla  75-centimetershöjd ståendes vid ungefär ett år och vingla så där fram och tillbaka för att sedan stupramla framlänges som ett annat fyllo, ja då vill du inte ha den där skarpa kanten i soffbordet i vägen. Genomsnittslängden på en ettåring i Sverige är 75 centimeter, matbordshöjden är normalt ungefär 72 cm. You do the math. Alla kanter på matbordet är alltså under lång tid i pann- och ögonhöjd för ditt barn. När hen äntligen har vuxit till 90 centimeter så kan hen fortfarande slå ut de nya gaddarna vid matbordskanten.

Utvägen är ett rund matbord. Din chans till en aningen mer sinnesro. En aningen.

Designsoffan

Tiki-soffan för Fogia.

 Jag har skrivit det förr. Den vita soffan är helt enkelt no go-zone när du har barn. Och den kommer inte att fungera i ditt hem på ungefär två decennier. För när ungarna väl har börjat använda sked kommer de att äta chokladglass i soffan. Sedan kommer de att hälla rödvin i soffan. Så ut med den på Blocket. Köp en barnsoffa. Lägg en STOR filt över alltihop.  Satsa på en begagnad skinnsoffa som du inte ens gillar. Det är då du med lugn i sinnet kan åse hur din unge har fika-kalas med alla kompisar, på armstödet. Och ja, ballerinakex ger jättejobbiga fläckar. Och ja, att tvätta sofföverdrag är ingen rolig syssla.

Den lurviga mattan

Underbart snygg matta av Layered.

Jaaa, den är snygg och påminner kanske vagt om din barndom. Men det är när lurviga mysmattan kommer i närkontakt med uppmjukade riskex/våfflor och majskrokar eller annan barnmat som i uppblandning med saliv antar konsistensen av betong som det blir problem i mattan. Stora problem. Liksom dreadlocks på fel ställe.

 Skulpturtrenden

Trendig skulptur-inredning hos Perspective studio.

All tredimensionell konst måste magasineras när du får barn. Omgående. Piedestalerna kan misstas för överdimensionerade byggklossar där barnet vill prova orsak och verkan, genom att putta omkull. All konst som du har ställt mot väggen, så där nonchalant, måste också magasineras eller de facto hängas upp på väggen, högt.

Böjträstolar

Böjträstol från Artilleriet.

Det här blir först ett problem när ungen vill sitta själv i vuxen stol, men likväl. Böjträstolar med stora öppningar leder till att mindre ungar ohjälpligen glider igenom bakåt. Det är roligt på youtube, men ej kul i verkligheten.

Drinkvagnen

Drinkvagn av Emma Blanche och Fredrik Färg för Northern Lighting.

Den supertrendiga drinkvagnen misstas ofta av barn i lära-gå-åldern för en slags snofsigare rullator eller lära gå-vagn. Funkar sådär när vagnen dessutom är fyllt med dyra droppar från senaste charterresan … Och ja, alla dessa tips beror på egna lärdomar jag gjorde när mina barn var små.


Kommentera | Translate

 


Annons


Laddar